Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece büyümeyi sürdüremezsiniz

Bloomberg HT’ye konuk olan OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yoshiki Takeuchi, Türkiye’de enflasyon ve büyüme arasındaki ilişki hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Takeuchi, Türkiye’de 2023 yılında gevşeyici para politikalarının uygulandığını belirterek, bu gelişmelerin ekonomik büyümeyi desteklediğini söyledi. 2023’ün başında yaşanan deprem felaketinden dolayı çok fazla kamu harcaması gerçekleştiğini söyleyen Takeuchi, “Kamunun açıkça desteğine ihtiyaç vardı” dedi.

Türkiye’nin OECD’ye üye 38 ülke arasında en hızlı büyüyen 2. ülke konumunda olmasına rağmen, yüksek enflasyon sıralamasında ilk sırada yer almasını değerlendiren Takeuchi, büyümeden ödün verilmeden enflasyonla mücadele edilmesi konusunu şu sözlerle yorumladı:

“Türkiye’de yüzde 60’ın üzerinde bir enflasyon var. Yani sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak istiyorsanız enflasyonu kontrol altına almanız gerekiyor. Burada Merkez Bankası’nın güven verebilmesi için enflasyonu kontrol altına aldığını göstermesi gerekiyor. Bunu yapabilmek için sıkı bir para politikasına sahip olunması gerekiyor. Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarını destekliyorum. Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece büyümeyi sürdüremezsiniz.

MERKEZ BANKASI’NIN SIKILAŞMA ADIMLARINI DESTEKLİYORUM

OECD İstanbul Merkezi, Mart 2023’te gerçekleştirilen resmi açılışından bu yana kayıt dışılık, girişimcilikte cinsiyet eşitliği ve yeşil ekonomi dönüşümüne ilişkin etkinliklere ev sahipliği yaptı.

OECD İstanbul Merkezi’nin Mart ayından bu yana yürüttüğü çalışmaların sonuçlarına değinen Takeuchi, OECD’nin İstanbul’daki merkezinin tüm dünya için çok önemli bir rol oynadığını söyledi. Söz konusu merkezin kuruluşundan bu yana 20’ye yakın farklı etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Takeuchi, bu etkinliklere örnek olarak, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında ortaklaşa bir konferans düzenlediklerini kaydetti.

Öte yandan, yeşil beceriler (green skills) ve altyapıya ilişkin çalışmaların da gerçekleştiğini söyleyen Takeuchi, “Önümüzdeki yıllarda bu konularla alakalı projeleri devam ettirmeyi düşünüyoruz. Dijitalleşme, iklim değişikliği ve cinsiyet eşitliği odaklanacağımız 3 konu olacak” dedi.

“TÜRKİYE, ‘SORUMLU İŞ UYGULAMALARI’ PROGRAMDA YER ALAN 5 ÜLKEDEN BİRİ”

4-5 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen bir etkinlikle tanıtılan, “OECD Sorumlu İş Uygulamaları-Kuzey Afrika & Orta Doğu ve Türkiye” programı hakkında bilgi veren Takeuchi, 3 yıl sürecek olan bu program ile kurumsal şirketlere sürdürülebilir büyüme için fayda sağlanacağını belirtti. Programın detaylarına değinen Takeuchi şu ifadeleri kullandı:

“OECD genelde hükümetlerle çalışır ve politika tavsiyelerinde bulunurlar. Ancak biz bu hayata geçirdiğimiz programla beraber hükümetlerin şirketlerle iletişim kurmalarını öneriyoruz. Örneğin, hükümetlerin şirketlerle süründürülebilir bir ekonomi için neler yapılması gerektiği ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerin nasıl bertaraf edileceğini tartışmasını istiyoruz.

Yeni programda Türkiye, Mısır, Ürdün, Fas ve Tunus yer alacak. Bu ülkelerde tekstil, gıda ve tarımın önemli bir yeri var. Bu projenin şirketlere ve farklı sektörleri olumlu ekileceğini ve sanayi kapasitesini artıracağını düşünüyorum. Ayrıca önemli sektörlere yeni kurallar getirecek. Bir yandan da ulusal olarak her hükümetin iletişim noktası olacak. Hükümetler şirketlerle bir şekilde ortaklaşa çalışacak ve dünyada hangi örnekler olduğu incelenecek. Söz konusu 5 ülkeye odaklanarak, tedarik zincirinin daha güçlü olduğundan emin olmak istiyoruz. Ayrıca bu alanda çalışan şirketlerin sürdürülebilir ekonomiye katkılarının artmasını amaçlıyoruz.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir